Reunan lähestyessä gekkoa, kettu tuli mukaan

8.2.2020

Perkele. Microsoft julkaisi 15.1.2020 uuden Edge-selaimen. Hyvä homma, mutta jokin selaimen uudessa logossa häiritsi. Älkää ymmärtäkö väärin. Pidin logosta, se on hieno, mutta siinä oli jotain häiritsevän tuttua.

Palataan Edge-logoon vähän myöhemmin, mutta vieraillaan sitä ennen vuodessa 2014, siis kuuden vuoden takaisessa esihistoriassa. Tapahtui niinä päivinä, että eräs turkulainen pikkufirma päätti yrityksessä tapahtuneiden muutosten johdosta muuttaa myös graafista ilmettään. Hyvän logon resepti oli toki tiedossa: selkeys, toimivuus eri medioissa, liian monimutkaisuuden välttäminen ja tietenkin toimivuus mustavalkoisena, jotta indokiinaan lähetyssä faksissakin logo on edelleen luettavissa. Joka tapauksessa seuraava räpellys saatiin aikaan, jossa kaikki edellä mainitut säännöt heitettiin roskiin:

Gekko Digital


Kikkailua ehkä, mutta ideana oli luoda sähköisessä medissa toimiva logo, joka näyttäisi hyvältä myös selaimen yläpalkissa. Lisäksi retina-näytöt (iLaitteissa käytettävä ilmaisu riittävän tarkalle näytölle) alkoivat olla jo joka taskussa, joten ehkä monimutkainen kikkailulogokin toimisi. Toisaalta ihan hatusta uutta logoa ei revitty vaan siinä on selkeä yhteys vanhaan G-logoon (usko pois, siinä on edelleen valkoinen G-kirjain keskellä) ja hyvällä mielikuvituksella siinä voi myös nähdä gekon, siis sen liskon. Logoevoluutio alla.

gekko-logoevoluutio

Kehitystä on siis tapahtunut tai ainakin muutosta, mutta jotain kuitenkin. Voihan tuon pisara-g-kirjaimen nähdä myös puhekuplana, joka näin some-aikakaudellahan on aivan ihqua. 

Mutta palataan takaisin Microsoftin uuden Edge-selaimen logoon. Myös se on muuttunut vuosien mittaan tai kuten Iltasanomat asian selkeästi ilmaisi: "Edgen logo on tähän asti ollut mukaelma yli 20-vuotiaasta Internet Explorerin E-kirjaimesta. Ilmeisesti alleviivatakseen muutoksen merkityksellisyyttä Microsoft teki uudesta logosta vahvasti vanhasta eroavan aaltokuvion". Kehitys IE:stä Edgeen alla:

ie-edge-logoevoluutio

Hmm, jotain tuttua tuossa.

Erinomaisesta Firefox-selaimestaan tunnettu Mozilla teki myös logouudistuksia viime vuonna ja samalla Firefox-brändi laajennettiin kokonaiseksi tuoteperheeksi. Ihan hatusta uutta logoa ei kuitenkaan revitty vaan siinä on selkeä yhteys vanhaan Firefox-logoon ja hyvällä mielikuvituksella siinä voi myös nähdä ketun, siis sen oranssin kanavarkaan. Firefox-logoevoluutio alla:

firefox-logoevoluutio

Hmm, jotain tuttua tuossakin.

Tämähän on suorastaan trendi, mutta että Gekko-logo olisi muka matkittu näistä. Ei ole. Perkele. Perkele - thisisFINLAND

Antisarkastinen loppukaneetti: 
Tosiasiassahan tässä ei vertailtu yrityslogoja vaan sovellusikoneja ja yrityksen logoa (ja siitäkin vain palluraosaa, logo kokonaisuudessaan on nähtävillä mm. tämän sivun vasemmassa yläkulmassa). Selainikonia muistuttava logo ei välttämättä ole huono asia, kun kyseessä kuitenkin on kotisivuja tekevä yritys, ja on mukava huomata, että isot amerikkalaiset megayritykset ovat päätyneet samantyyliseen ratkaisuun ;)

Avainsanat: edge firefox logo verkkoselain selain internet

Pohdintoja Pakalta

Kirjoittaja on turkulainen it-nörtti, jota kiinnostaa liian moni asia. Ylikiinnostuksen aiheuttamaa infoähkyä puretaan valuttamalla tylsin osa ähkystä blogiin. Täällä ei siis käsitellä politiikkaa, henkilökohtaista elämää, tunteita, intohimoa eikä mitään hauskaa. Ennen lukemista kannattaa siis ottaa kuppi kahvia, vahva humala tai ainakin tyyny hollille, luvassa on tylsiä hetkiä...